AED (Automatische Externe Defibrillator)


Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom beschikt de praktijk ook over een AED. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat iemand bij een hartstilstand kan redden. Een elektrische schok van een AED is meestal de enige manier om een hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Al is de kans hem nodig te hebben miniem, een AED in de praktijk geeft in ieder geval een veilig gevoel want:

Een hartstilstand kan altijd en overal gebeuren
In Nederland krijgen elk jaar 16.000 mensen een hartstilstand. Overal: thuis, op het werk, op straat. Dus misschien ook wel een keer in of nabij de praktijk.

Een ambulance komt bij een hartstilstand vaak te laat
Elke minuut waarin er niet wordt gereanimeerd met behulp van een AED daalt de overlevingskans van het slachtoffer met circa 10%. Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen 6 minuten een AED worden ingezet, maar de aanrijtijd van een ambulance is vaak langer. De aanwezigheid van een AED kan dus het verschil maken.

De praktijkmedewerkers hebben vanzelfsprekend de reanimatiecursus met AED gevolgd. Maar als het nodig is mogen ook mensen zonder kennis van reanimatie een AED gebruiken. Immers, hoe sneller een AED wordt ingezet hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer. De AED geeft met beeld en geluid zelf duidelijk aan welke handelingen men achtereenvolgens moet verrichten.
Iedereen die wil leren reanimeren kan zich aanmelden voor een cursus in de buurt via
 Hartstichting reanimatiecursus   » 

Translate »
error: Inhoud is beschermd !!