De behandeling

Wilt u een behandeling acupunctuur ondergaan, dan zijn de volgende punten van belang:

  • gebruik geen alcohol of drugs voor of na de behandeling
  • vermijd drukte en stress voor en na elke behandeling
  • vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling
  • zorg dat u iets eet voor de behandeling
  • voelt u zich grieperig en twijfelt u of u behandeld wilt worden, overleg dan, liefst minimaal 24 uur van tevoren, met uw acupuncturist
  • voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt mogen worden. Meld het dus aan de acupuncturist als u zwanger bent, ook als het nog pril is
  • wanneer u probeert zwanger te worden, is het verstandig dit aan de acupuncturist te melden
  • verder wil uw acupuncturist graag weten of u medicijnen gebruikt en zo ja, welke en of u overgevoelig bent voor injecties en dergelijke

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuur- behandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen.

Het stellen van een diagnose

De acupuncturist besteedt veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede diagnose. De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen en dat is belangrijke informatie, maar voor de acupuncturist is het niet genoeg. Omdat deze lichaam en geest als één geheel ziet, is zij op zoek naar aanvullende informatie. Zij zal u allerlei vragen stellen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Het stellen van de juiste diagnose bestaat uit vier delen die hieronder nader uitgelegd worden; het gesprek, aandachtig kijken, de tongdiagnose en de polsdiagnose.

Het gesprek
Als u voor de eerste keer bij de acupuncturist komt, praat zij uitgebreid met u over uw klacht. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als u een vrouw bent, vraagt zij naar het verloop van uw menstruatie-cyclus. Ook wil de acupuncturist dingen weten over uw dagindeling, uw werkzaamheden en uw humeur. En of u een ochtend- of een avondmens bent. Deze brede invalshoek geeft de acupuncturist een goed beeld van uw dagelijkse functioneren. En daaruit kan zij afleiden hoe het is gesteld met uw energiebalans.

Aandachtig kijken
Door aandachtig naar u te kijken, komt de acupuncturist ook veel te weten over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Zo vertellen uw lichaamstaal en –houding veel over hoe u zich voelt. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels bieden een schat aan informatie over uw energiebalans

De tongdiagnose
Uw tong geeft veel informatie over uw gezondheid. De acupuncturist kijkt of er veel of weinig aanslag op zit. Wat is de kleur van uw tong en de aanslag? Zitten er kloofjes of pukkeltjes op uw tong? Wat is de vorm van uw tong en hoe is de vochtigheid?

De polsdiagnose
Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een heel belangrijke manier om tot een diagnose te komen. Dat gaat wat verder dan ‘even de pols voelen’. Bij elk polsgewricht voelt zij op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt de acupuncturist veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Na de behandeling

De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Daarbij kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.

Als u zwanger bent

Voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt mogen worden. Meld het dus aan de acupuncturist als u zwanger bent, ook als het nog pril is. Wanneer u probeert zwanger te worden, is het verstandig dit aan de acupuncturist te melden.

Mannen en vrouwen

Dat vrouwen anders in elkaar zitten dan mannen is een bekend gegeven. Dat heeft ook zijn weerslag op seksualiteit. Hier bespreken wij in het kort de TCG-visie op een aantal verschillen tussen vrouwen en mannen.

Hormonen
Vrouwen hebben dankzij de maandelijkse cyclus te maken met wisselende hormoonspiegels. Dit heeft invloed op van alles en nog wat, van libido tot humeur en van nachtrust tot concentratievermogen. In de vruchtbare leeftijd ziet het hormonale effect er anders uit dan in de menopauze maar het is er, dat is duidelijk. Bij mannen is het verschil in de invloed van hormonen meer op de langere termijn zichtbaar. Op de korte termijn is er meer gelijkmatigheid.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) heeft een heel eigen kijk op de seksuele functies en relateert deze, hoe kan het ook anders, aan de totale energie van een individu. Dat een jonge moeder na zwangerschap en bevalling ‘er even niet zo’n zin in heeft’ is heel begrijpelijk. Haar lichaam heeft een inhaalslag te maken qua energie en voedingsstoffen. Tel daar het slaapgebrek en de eventuele borstvoeding bij op en het plaatje is duidelijk.

Het verschil in libido tussen mannen en vrouwen is een dankbaar onderwerp voor grappen. Vanuit de TCG is dit fenomeen echter goed te verklaren. Met het toenemen van de leeftijd neemt de totale hoeveelheid essentiële energie af en dus ook de seksuele energie. Volgens de TCG verliest een vrouw door menstruaties en zwangerschappen essentiële energie. Mannen verliezen die energie door zaadlozingen, maar in veel mindere mate.

Koud en warm
Volgens de TCG zijn vrouwen Yin en mannen Yang. Yin is koud en Yang is warm. Dat verklaart een hoop, nietwaar? Nee serieus, het verklaart echt een hoop. De acupuncturist kan met zijn vakkennis symptomen duiden en de behandeling van klachten, ook op seksueel gebied, hierop afstemmen. Dat kan door de keuze van acupunctuurpunten, door het voorschrijven van Chinese kruiden en door voedings- en leefstijladviezen.

Om het simpel te stellen: waar teveel koude is, kan warmte helpen en waar hitte de boel in de war stuurt, kan wat koelte goed doen. Maar ook: zijn er koude symptomen, voorkom dan dat er nog meer koude bij komt. Geen koude jus d’orange bij verkoudheid, geen bergen rauwkost bij een koude buik en een losse stoelgang. Rode huiduitslag, hoofdpijn, vroegtijdig klaarkomen, probeer eens vermindering van alcohol en van ‘heet’ voedsel (frituur, rood vlees).

Voortplanting
In feite is seks door de evolutie uitgevonden voor de voortplanting. Bij problemen met voortplanting komen we er, ook in de acupunctuurpraktijk, niet omheen om over seks te praten. Zowel de man als de vrouw zijn bij de acupuncturist aan het goede adres voor hulp bij een kinderwens die maar niet vervuld wordt. Dit vervangt niet het onderzoek door gynaecoloog en/of uroloog naar eventuele fysieke problemen, die het zwanger worden verhinderen. Acupunctuur is effectief om de menstruatiecyclus te optimaliseren, IUI, IVF en ICSI trajecten te begeleiden en kan bij de man ingezet worden om de productie en kwaliteit van de zaadcellen te verbeteren.

Translate »
error: Inhoud is beschermd !!