Kinderacupunctuur

Acupunctuur werkt uitzonderlijk goed bij kinderen. Vele ziektes die door (reguliere) behandelmethoden niet genezen, kunnen wel verbeteren door acupunctuur.
Acupunctuur is een goede keuze omdat het een veilige en zeer effectieve behandelmethode is zonder schadelijke bijwerkingen. Van belang is o.a. dat gebruik van medicijnen of antibiotica, zaken die de weerstand van een kind juist verminderen, kan worden beperkt of vermeden.
Soms gebruiken we Moxa; dit is een smeulende kruidensigaar die boven een acupunctuurpunt gehouden wordt om zo het punt te verwarmen.
Bij een andere techniek – ‘cupping’ – worden er enkele minuten lang kleine vacuum potjes op acupunctuurpunten geplaatst. Beide behandeltechnieken worden als zeer aangenaam ervaren door het kind.

Waarvoor behandelen?

 • Gedrag:
  Acupunctuur heeft een duidelijk in balans brengend effect op het gedrag van kinderen. De rustige in zichzelf terug getrokken kinderen worden meer extrovert en minder kwetsbaar, de drukke, agressieve kinderen worden juist kalmer. Als de energie in het kind in balans gebracht wordt komt de ware natuur van het kind naar boven. De introverte kinderen krijgen meer energie en zo meer zin om mee te doen met het volle leven terwijl de drukke, agressieve kinderen zich prettiger in hun vel voelen en zo minder behoefte hebben om het anderen moeilijk te maken.
 • Slaapproblemen:
  Slaapproblemen bij babies en kinderen komen veel voor. Dat is voor alle gezinsleden vervelend. Er zijn ouders die daardoor maanden of jaren zelf geen nacht doorgeslapen hebben. Bij babies die niet ouder zijn dan drie maanden is ’s nachts wakker worden nog normaal, ze moeten nog hun dag- en nachtritme vinden. Daarom worden deze in de regel niet behandeld.
  In de acupunctuur worden veel slaapproblemen beschouwd als een symptoom van een onderliggende aandoening. Slaappatronen vertellen iets over de conditie van een kind. Slecht slapen kan een conditie bovendien verder verzwakken.
  Veel slaapproblemen zijn uiteindelijk terug te voeren op problemen met het spijsverteringssysteem. Op de een of andere manier wordt voedsel niet juist verwerkt. Ook kan angst en/of overstimulatie de oorzaak zijn.
  Een acupunctuurbehandeling zal gericht zijn op opheffen blokkades, conditieversterking en rust en kan al binnen korte tijd helpen. Daarnaast kan dieet- en/of gedragsaanpassing nodig zijn.
 • Luchtwegen:
  Kinderen reageren sneller dan volwassenen op behandeling voor luchtweginfecties zoals verkoudheden, hoesten en bronchitis, waardoor deze in &eagrave;&eagrave;n of twee keer behandeld kunnen worden, zelfs acute bronchitis. Veel kinderen die bij mij in behandeling komen hebben al herhaaldelijk luchtweginfecties gehad die veelal met antibiotica zijn behandeld, waardoor hun immuunsysteem verzwakt kan zijn. Bij deze kinderen zijn vaak meerdere behandelingen nodig voordat hun weerstand hersteld is en zal het soms nodig zijn antibiotica en acupunctuur te combineren. Acupunctuur helpt goed bij het aansterken van deze kinderen. Het effect is opbouwend, elke behandeling iets toevoegend.
 • Infectieziektes:
  Kinderen zijn erg vatbaar voor infecties omdat het enkele jaren duurt voordat het immuunsysteem goed ontwikkeld is. Daarnaast zijn er nog de kinderziektes: mazelen, bof, roodvonk, waterpokken, kinkhoest. Acupunctuur kan veel hulp bieden bij deze ziektes, met soms verbluffende resultaten. De meeste van deze ziektes komen niet meer voor omdat de kinderen ertegen ingeënt worden. Een goed advies voor de ouders van kinderen die om welke reden dan ook niet ingeënt kunnen worden: neem contact op met een kinderacupuncturist om kennis te maken en te weten bij wie u terecht kunt voor hulp als uw kind ziek zou worden. In het algemeen reageren de infectieziektes die gepaard gaan met hoge koorts sneller op acupunctuur dan die met geen of lage koorts. Dus mazelen, roodvonk, griep, oorontsteking en conjunctivitis reageren snel, bof en kinkhoest hebben echter meer behandelingen nodig.
 • Zenuwstelsel:
  Acupunctuur bekijkt verstoringen in het centraal zenuwstelsel vanuit verschillende invalshoeken. Er spelen zowel interne als externe factoren een rol.
  Voorbeelden zijn:

  • intern: onvolledige aanleg en ontwikkeling van het zenuwstelsel of verzwakking van het kind.
  • extern: infectieziektes, ziektes met koorts, toepassing van verkeerde medicatie en een hersenschudding. Ook uitputting bij het doormaken van ernstige ziektes kunnen verantwoordelijk zijn voor aandoeningen van het centraal zenuwstelsel.

  Doorgaans begeleiden de behandelingen de gezondheidsproblemen tot herstel van de aandoening van het centraal zenuwstelsel.

 • Huidcondities
  Met acupunctuur zijn tal van huidaandoeningen te behandelen. Enkele voorbeelden zijn: acne, steenpuisten, (zwemmers-)eczeem, psoriasis, wratten.
 • Spijsverteringsklachten
  Geïndiceerde klachten zijn bijvoorbeeld: buikpijn, constipatie, wormen, koliek, diarree, overgeven.
 • Urinewegen
  bedplassen, urinereflux, incontinentie, urethritus.
Translate »
error: Inhoud is beschermd !!