Moxa therapie

Moxa therapie is een heel oud onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Brandende Moxa (Artemisia Vulgaris), ook wel bijvoetkruid genoemd, heeft een sterk verwarmende werking. Het kruid kan als torentjes op de huid geplaatst worden, een bolletje Moxa kan op de acupunctuurnaald geplaatst worden om de naald zelf te verwarmen, of een sigaar van Moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden. De warmte van de Moxa dringt door in het acupunctuurpunt en stimuleert daar de energiestroom ofwel Qi in de meridianen.
Moxa geeft zo extra energie aan de patiënt, waardoor de energieverdeling en energievoorziening wordt beïnvloed. Als die gebrekkig zijn zullen lichaamsfuncties minder goed uitgevoerd kunnen worden, of wordt energie afgepakt van andere functies. Vooral bij mensen die van nature kouwelijk zijn, wordt Moxa ervaren als een weldadige aanvulling op de behandeling. Daarnaast is het een onmisbare schakel in het herstel van bepaalde klachten.

De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, of bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan Moxa heilzaam werken.
Een andere belangrijke toepassing van Moxa therapie is bij een stuitligging. Voorwaarde is wel dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald, meestal tussen de 33ste en 35ste zwangerschapsweek. Vele kindjes zullen alsnog draaien naar de juiste positie, met het hoofdje naar beneden.
Een wekelijkse acupunctuurbehandeling in de laatste zwangerschapsmaand helpt om het lichaam optimaal voor te bereiden op een vlotte en natuurlijke bevalling. Daarnaast kan met een gerichte acupunctuurbehandeling zo nodig de natuurlijke bevalling worden opgewekt.

Translate »
error: Inhoud is beschermd !!