Bij welke klachten

Er zijn door de NVA een aantal folders uitgebracht over veel voorkomende specifieke klachten. Daarin wordt in het kort beschreven waaruit de klacht kan bestaan en wat acupunctuur kan betekenen voor verbetering en herstel. Hieronder treft u deze aan als ondersteunende informatie.

Ademhalingsproblemen
De ademhaling is onze bron van leven. Een ontspannen ademhaling zorgt ervoor dat we ons goed en gezond voelen. Als de ademhaling moeizaam gaat, kan dat beangstigend zijn. Of het nu gaat om astma of hyperventilatie, ademhalingsproblemen zijn altijd ingrijpend.

De luchtwegen

Bekende vormen van ademhalingsaandoeningen zijn astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Deze ziekten worden vaak door elkaar gehaald omdat de ziektebeelden elkaar gedeeltelijk overlappen. Wat de aandoeningen gemeen hebben, is dat de lucht niet vrij door de luchtwegen in de longen kan stromen. Dit is het gevolg van een chronische ontsteking aan (een deel van) de luchtwegen of de longen. Deze ontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Bij astma is dat meestal een allergische reactie op een prikkel van buiten, zoals luchtvervuiling, stof, pollen, haren van huisdieren of voedingsmiddelen. Bij chronische bronchitis en longemfyseem is dat doorgaans een langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals tabaksrook.
Andere veel voorkomende maar mildere vormen van ademhalingsproblemen zijn hyperventilatie, kortademigheid en apnoe (korte ademstilstand). Bij deze klachten worden de problemen veroorzaakt door een verstoord ademhalingsritme.

Wat kan acupunctuur doen?

De luchtwegen zijn een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem omdat ze in direct contact staan met de buitenwereld. Als het afweersysteem niet goed werkt, worden we gevoeliger voor ziekten. Een acupunctuurbehandeling bij ademhalingsproblemen versterkt het afweersysteem, zorgt voor ontspanning in de luchtwegen en de borstkas en vermindert de slijmproductie. Bij klachten als hyperventilatie en kortademigheid zorgt acupunctuur ervoor dat het ritme van de ademhaling weer gezond wordt. De ademhaling wordt rustiger en dieper. Je klachten verminderen aanzienlijk of verdwijnen. Bij een chronische ademhalingsaandoening zorgt acupunctuur ervoor dat de klachten zodanig afnemen dat het dagelijkse leven weer een stuk aangenamer wordt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. Je acupuncturist vertelt je hier meer over.

Blaasklachten
Blaasklachten komen vaak voor, vooral bij vrouwen. In het dagelijkse leven kunnen ze voor veel ongemak zorgen. Misschien denk je dat dit ongemak erbij hoort omdat je ouder wordt of een bevalling achter de rug hebt. Niets is minder waar.

Blaasontsteking

In de blaas wordt urine verzameld die via de urineweg het lichaam verlaat. Vrouwen hebben een korte urineweg waardoor bacteriën van buiten vrij makkelijk een infectie aan de blaas kunnen veroorzaken. Meestal zijn de bacteriën afkomstig uit het gebied rondom de anus. Maar ook tijdens het vrijen kunnen bacteriën via de urinebuis de blaas bereiken. Mannen kunnen ook een blaasontsteking oplopen, zij het minder snel. Bij hen kan een blaasontsteking leiden tot een prostaatontsteking. De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt. Een blaasontsteking geeft vervelende klachten; een drukkend gevoel in de onderbuik, een voortdurende aandrang om te plassen en pijn tijdens het plassen. Om te weten of je een blaasontsteking hebt, kun je een urinetest laten doen bij de huisarts.

Incontinentie

Het niet kunnen ophouden van urine (of ontlasting) noemen we incontinentie. Urineverlies zónder aandrang heet stress- of inspanningsincontinentie. Dit komt vaak voor na een zwangerschap of bij oudere vrouwen en wordt veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren. Het urineverlies ontstaat bij een plotselinge inspanning zoals niezen, rennen of lachen.Een andere vorm is aandrangincontinentie. Dit komt voor bij vrouwen en mannen. Hierbij is er wel aandrang maar lukt het niet de urine op te houden. Soms wordt aandrangincontinentie veroorzaakt door een blaasontsteking, suikerziekte of een neurologische aandoening. De symptomen van aandrangincontinentie lijken op die van een overactieve blaas. Bij deze laatste klacht is er meer dan acht keer per dag een sterke aandrang maar kan de urine wel worden opgehouden.

Wat kan acupunctuur doen?

Allereerst wil de acupuncturist weten wat de oorzaak van jouw klachten is. Als dat duidelijk is, kan hij daar de behandeling op afstemmen. Bij incontinentie is de behandeling onder andere gericht op het verhogen van de spierspanning rondom de blaas en in de bekkenbodem. Bij een blaasontsteking wordt je algemene weerstand verhoogd waardoor bacteriën minder kans krijgen zich te vermeerderen. Een acupunctuurbehandeling verbetert het functioneren van de urinewegen. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het ook een preventieve werking heeft. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Burn-out
Het woord burn-out komt van burned out en dat betekent letterlijk: opgebrand zijn. Opgebrand is precies hoe mensen met een burn-out zich voelen. Alle reserves zijn verbruikt. Dit totale gebrek aan energie heeft veel gevolgen. De meest ingrijpende daarvan is misschien wel dat mensen met een burn-out niet meer weten hoe ze van het leven moeten genieten. Ze zijn namelijk al heel lang bezig met alleen maar overleven.

Overbelasting

De meeste mensen krijgen een burn-out omdat ze te lang met een grote lichamelijke en/of geestelijke spanning leven. Het voelen van spanning is op zichzelf niet ongezond. Bij onverwachte of spannende gebeurtenissen reageert het lichaam door adrenaline aan te maken. Dat heeft een reden; we worden alert. Ook ingrijpende veranderingen zoals het overlijden van een dierbare of de geboorte van een kind kunnen voor spanning zorgen. Dat is normaal. Je gespannen voelen, wordt een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt. Ben je chronisch gespannen dan kom je niet meer tot rust. Dit ontstaat vaak in werksituaties. Als de werkdruk te hoog is, de taken te ingewikkeld zijn of de sfeer slecht is, kan dat onze gemoedsrust structureel ondermijnen. Maar ook een druk bestaan, waarin we werk en de zorg voor kinderen en/of ouders combineren, kan voor langdurige overbelasting zorgen.

Symptomen

Burn-out heeft veel symptomen waarvan oververmoeidheid de belangrijkste is. Maar ook een negatieve houding en een negatief zelfbeeld komen vaak voor. Verder kun je last hebben van: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en huidproblemen.

Wat kan acupunctuur doen?

Omdat er bij een burn-out duidelijk sprake is van een gebrek aan energie, is de acupunctuurbehandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in je lichaam. Hierdoor zul je merken dat andere klachten direct minder worden. De spanning in je lichaam verdwijnt en je geest wordt rustiger. Daarnaast worden met de behandeling ook de specifieke klachten aangepakt die jij ervaart. Ook kan de acupuncturist een aanvullende therapie aanraden, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten. Soms is een nauwe samenwerking met je huisarts raadzaam. De acupuncturist vertelt je er meer over.

Hoofdpijn
Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. De klachten kunnen variëren van een zeurende pijn van een paar uur tot een migraineaanval van drie dagen. Er zijn dus verschillende soorten hoofdpijn. In alle gevallen wordt je dagelijkse leven flink verstoord. De zeurende pijn kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. Bij een migraineaanval wil je alleen nog maar op bed liggen in een donkere, stille kamer.

Medische oorzaak

Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Voor een acupuncturist is het belangrijk te weten of je met je klachten bij je huisarts, tandarts of specialist bent geweest. Het kan namelijk zijn dat de hoofdpijn het gevolg is van een andere aandoening, zoals een oor- of neusholteontsteking, een kaakholteontsteking, een verhoogde bloeddruk of een scheefstaande wervel.

Spanningshoofdpijn en migraine

De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Spanningshoofdpijn ontstaat doordat de spieren van je schouders en nek gespannen zijn. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar je hoofd af en dat veroorzaakt een zeurende pijn. Deze pijn kan een paar uur of een paar weken duren. Bij migraine treedt meestal een bonkende of stekende pijn aan één kant van het hoofd op die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden. Aan een aanval gaan vaak allerlei verschijnselen vooraf, zoals misselijkheid, overgeven, tintelingen voelen en flitsen zien.

Wat kan acupunctuur doen?

Omdat de klachten voortkomen uit verstoringen in de energiebalans van je lichaam, gaat de acupuncturist op zoek naar de specifieke oorzaken van jouw hoofdpijn. Hij heeft daarbij veel aandacht voor de precieze plek van de pijn, het type pijn en voor eventuele andere oorzaken als emotionele druk of overspannenheid. Een acupunctuurbehandeling bij hoofdpijn is er op gericht het teveel aan ‘stijgende’ energie te laten dalen. Doordat je energiehuishouding in balans komt, verbetert de bloedcirculatie waardoor je klachten snel afnemen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Hooikoorts
Zodra het voorjaar wordt, begint het; niezen, hoesten, geïrriteerde ogen en benauwdheid. Hooikoorts geeft vaak een gevoel van algehele malaise. En dat juist in de periode waarin je met volle teugen wilt genieten; de lente en de zomer!

Overgevoeligheid

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Voor de voortplanting wordt het stuifmeel verspreid, door insecten of door de wind. Van de bomen en planten die door insecten worden bestoven, hebt u geen last. Deze zijn te herkennen aan hun felgekleurde bloemen. Het zijn de windbestuivende bomen en planten die jouw klachten veroorzaken. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk maar als je hooikoorts hebt, beschouwt jouw lichaam deze korrels wel als gevaarlijke indringers. In feite is je afweermechanisme in de war. Om de indringers te bestrijden, maakt je lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen. Hooikoortsklachten zijn divers maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dat kan leiden tot niesbuien, een loopneus, geïrriteerde ogen, benauwdheid en vermoeidheid.

Wat kan acupunctuur doen?

Als je naar een acupuncturist komt in de periode waarin je al klachten hebt, is de behandeling er allereerst op gericht de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich ook daar op. Daarom is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve behandeling erg geschikt. Wij adviseren je dan ook om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten. In het voorjaar werkt je afweermechanisme dan optimaal en zul je geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kun je kiezen voor een nabehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist kan je hier meer over vertellen.

Huidproblemen
We hebben allemaal wel eens last van een droge, geïrriteerde huid. We ervaren dan meteen hoe vervelend dat is; de huid jeukt en is schilferig en rood. Ben jij iemand met een huidprobleem, dan is dit ongemak voor jou een dagelijks terugkerend gegeven. Zeker als er sprake is van een ernstige huidaandoening. Niet alleen de lichamelijke ongemakken maar ook de emotionele en sociale gevolgen kunnen behoorlijk ingrijpend zijn. Dat herken je vast.

De huid

Onze huid is een orgaan. Net als bij de andere organen, kan de gezonde werking van onze huid verstoord raken. Zowel interne als externe factoren zijn van invloed op het functioneren van onze huid. Interne factoren kunnen zijn: het niet goed werken van een inwendig orgaan, het vasthouden van afvalstoffen, een niet goed werkend immuunsysteem of grote emotionele druk. Externe factoren kunnen zijn: verkeerde eetgewoonten, te weinig drinken, teveel blootstelling aan de zon, het gebruik van medicijnen en huidproducten of de weersomstandigheden. De meest bekende huidaandoeningen zijn eczeem, acne, psoriasis en gordelroos. Eczeem ontstaat vaak als een allergische reactie op bepaalde stoffen. Bij acne is er sprake van een overmatige talgproductie die tot kleine ontstekingen leidt. Gordelroos is het gevolg van een virusinfectie en psoriasis is een chronische huidziekte. In alle gevallen leiden deze huidaandoeningen tot veel lichamelijk ongemak. Maar ook de emotionele en sociale gevolgen kunnen groot zijn. Gevoelens van schaamte en isolement en een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen het dagelijkse leven danig verstoren.

Wat kan acupunctuur doen?

Bij huidaandoeningen is er altijd sprake van een teveel aan energie. De energie zit opgesloten in het lichaam en zoekt een uitweg via de huid. De acupunctuur-behandeling is erop gericht dit teveel aan energie te laten afvloeien. Hierdoor neemt de ernst van de klachten snel af. Daarnaast is de behandeling gericht op het versterken van het immuunsysteem en op het herstellen van je energiebalans. Ook hierdoor nemen de klachten af. Je merkt al snel dat het leven met een huidprobleem een stuk minder vervelend wordt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard, de ernst en de duur van je klachten. De acupuncturist vertelt je er meer over.

Kinderen
Kleine kinderen en baby’s reageren opvallend goed en snel op een acupunctuurbehandeling. Dat heeft te maken met het feit dat hun energiesysteem nog zuiver en volop in ontwikkeling is. Hierdoor zijn veel klachten en aandoeningen heel goed te behandelen met acupunctuur.

Klachten

Bij jonge kinderen zijn het spijsverteringsstelsel en het afweersysteem nog in ontwikkeling. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Bij sommige kinderen worden de klachten chronisch. Bij de volgende klachten bij (jonge) kinderen kan een acupunctuurbehandeling verlichting of genezing bieden:

  • chronische verkoudheid – eczeem – chronische oorontsteking – allergieklachten – hoesten – diarree – astma – obstipatie

Maar ook bij klachten die meer met het gedrag van je kind te maken hebben, kan een acupunctuurbehandeling helpen. Denk daarbij aan:

  • bedplassen – angsten – slecht slapen – gebrek aan zelfvertrouwen – slecht eten – druk, nerveus gedrag – verhoogde gevoeligheid

De behandeling

Bij kinderen worden extra dunne naaldjes gebruikt waarvan ze nauwelijks iets voelen. Bij de allerkleinsten worden de naaldjes direct na stimulatie verwijderd. Bij de grotere kinderen kunnen de naaldjes wat langer blijven zitten. Het kan ook zijn dat de acupuncturist geen naaldjes gebruikt maar bepaalde punten masseert. Tijdens de behandeling kan je kind meestal gewoon op schoot blijven zitten. Om de verstoringen in de energiebalans van je kind goed in kaart te brengen, zal de acupuncturist, meestal aan jou, vragen stellen over het eet- en slaapgedrag en het ontlastingspatroon van je kind. Verder is de behandeling gericht op de specifieke klacht waarmee je komt. Hoeveel behandelingen je kind nodig heeft, is afhankelijk van de aard en ernst van haar of zijn klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Maag- en darmklachten
Een op de vijf mensen heeft regelmatig last van maag- en/of darmklachten. De maag en de darmen zijn een onderdeel van ons spijsverteringssysteem. Als dat niet goed werkt, kun je je erg vervelend voelen. Een slecht werkende spijsvertering heeft namelijk een grote invloed op ons gevoel van welbevinden.

Prikkelbare of spastische darm

De zenuwen in de dikke darm zorgen ervoor dat de spieren van de darmen samentrekken. Hierdoor worden de voedselresten door je darm vervoerd. Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor allerlei invloeden. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan noemen we dat een spastische darm. Een prikkelbare darm geeft doorgaans de volgende symptomen; een opgeblazen gevoel, diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, winderigheid en buikpijn. Ook kunnen er grote schommelingen zitten in je eetlust. Welke etenswaren last veroorzaken, is niet in het algemeen te zeggen. Dat is bij iedereen anders.

Maagklachten

In de maag wordt ons voedsel vermengd met maagzuur waardoor het wordt verteerd. Het maagzuur is ook een verdedigingsmiddel tegen de bacteriën die met ons voedsel binnenkomen. Een veelvoorkomende maagklacht is brandend maagzuur. Dit wordt meestal veroorzaakt door onregelmatig en/of overmatig eten. Maar ook alcoholgebruik, veel koud voedsel en roken zijn niet goed voor het functioneren van je maag. Andere veelvoorkomende maagklachten zijn misselijkheid, oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Wat kan acupunctuur doen?

De energie van de spijsvertering moet naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in de energiebalans stijgt deze energie. De acupunctuurbehandeling is er op gericht de energie te laten dalen. Hierdoor nemen klachten als oprispingen, brandend maagzuur en braken snel af. Vaak is er ook sprake van een lokale energiestagnatie in de darmen, die met een behandeling kan worden opgeheven. Verder zorgt acupunctuur ervoor dat je spijsvertering in zijn geheel goed gaat functioneren. Daarnaast kan de acupuncturist de behandeling aanvullen met een voedingsadvies, massage of kruidentherapie. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Menstruatieklachten
In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Toch zijn er veel vrouwen die last hebben van zowel lichamelijke als emotionele menstruatieklachten. Soms zijn de klachten zo erg dat je een paar dagen niet normaal kunt functioneren. Dat is erg vervelend. De menstruatie is een natuurlijk proces dat niet elke maand tot zoveel ongemak zou mogen leiden.

Vóór de menstruatie

Menstruatieklachten ontstaan vaak door de hormoonwisselingen die in de periode voor en tijdens de menstruatie plaatsvinden. De meeste klachten doen zich voor in de periode voordat je menstruatie begint. Dat noemen we het Premenstrueel Syndroom (PMS). De klachten kunnen zowel emotioneel als lichamelijk zijn. Veel vrouwen met PMS hebben last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn pijn in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten.

De cyclus

Behalve premenstruele klachten zijn er ook klachten die voortkomen uit een verstoring in de menstruatiecyclus. Als de menstruatiecyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Het kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn. Veel vrouwen denken dat alle genoemde klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen. Dat is niet waar. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

Wat kan acupunctuur doen?

Een acupunctuurbehandeling is gericht op je hormoonhuishouding en op de energiebalans in je buik. Maar ook elders in je lichaam kan de energiebalans verstoord zijn waardoor je menstruatie niet goed verloopt. Soms wordt een behandeling aangevuld met kruidentherapie. Een acupunctuurbehandeling brengt je energiehuishouding in balans. Hierdoor krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen je lichamelijke en emotionele klachten. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Ondersteuning bij behandeling kanker
Als je de diagnose kanker krijgt, verandert je leven ingrijpend. Behalve de emotionele en mentale schok die je te verwerken krijgt, ga je doorgaans meteen een intensief onderzoeks- en behandeltraject in. De behandelingen bij kanker kunnen flinke bijwerkingen geven. In het toch al zware traject kunnen deze bijwerkingen een extra lichamelijke en emotionele belasting zijn.

Onzekerheid

Er breekt een periode van grote onzekerheid aan, waarin je vaak gespannen en angstig kunt zijn. Deze onzekerheid kan veel van je vergen. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met soms ernstige lichamelijke klachten, niet alleen als gevolg van je ziekte maar ook als gevolg van de behandelingen. De bijwerkingen van chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie en bestraling kunnen heftig zijn. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, misselijkheid, huidklachten, gevoelloosheid in handen en voeten, smaakverlies en concentratieverlies. Hormoontherapie kan daarnaast ook overgangsklachten geven. Deze bijwerkingen kunnen er ook toe leiden dat je moedeloos wordt en de energie verliest om de behandeling goed te doorstaan.

Wat kan acupunctuur doen?

Kort en simpel gezegd wordt met acupunctuur je energiehuishouding weer in balans gebracht, zowel lichamelijk als geestelijk, waardoor bovengenoemde klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Dit komt doordat (plaatselijke) energieblokkades, of –tekorten worden opgeheven. In het geval van vermoeidheid bijvoorbeeld is er duidelijk sprake van een energietekort. De behandeling zal er in eerste instantie op gericht zijn je energie te voeden. Bij klachten als misselijkheid is de behandeling vooral gericht op het verbeteren van je spijsvertering. De acupuncturist zal na een uitgebreide intake een plan opstellen dat helemaal is afgestemd op jouw specifieke situatie en klachten.

Verder is de kans groot dat tijdens een acupunctuurbehandeling de spanning in je lichaam afneemt en je geest rustiger wordt. Deze ontspanning kan een positief effect hebben op je gezondheid en welbevinden. Je gaat je dan fitter en sterker voelen waardoor je de behandelingen fysiek beter aan kunt. Het is ook waarschijnlijk dat je emotioneel meer in balans komt. Dat kan heel waardevol zijn in een periode waarin je veel te verwerken krijgt. Misschien heb je er behoefte aan stil te staan bij wat er allemaal gebeurt en gebeurd is. Het kan zijn dat je kijk op het leven verandert. Acupunctuur kan ook in dit mogelijke proces van bezinning en heroriëntatie een waardevolle ondersteuning voor je zijn.

Wanneer beginnen?

Acupunctuur geeft de beste resultaten als er tegelijk met de reguliere behandelingen mee wordt gestart. De kans is dan het grootst dat eventuele bijwerkingen niet optreden of de heftigheid ervan wordt beperkt. Maar ook in een later stadium kan het zinvol zijn met acupunctuur te beginnen. Ook langer bestaande klachten kunnen dan verminderen of zelfs verdwijnen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is geheel afhankelijk van jouw situatie en de heftigheid van je klachten. De acupuncturist vertelt je er meer over.

De overgang (menopauze)
De overgang (menopauze) is de fase waarin je als een vrouw afscheid neemt van je vruchtbare jaren. Je rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.

De klachten

We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Dat moment ligt meestal ergens tussen je 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kun je klachten ervaren die met de naderende overgang te maken hebben. De hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf je 35-ste jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak. De meest bekende zijn nachtelijk zweten, opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid en hoofdpijn. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang. Je moet afscheid nemen van je jeugdige en vruchtbare periode. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.

Wat kan acupunctuur doen?

Binnen de acupunctuur worden overgangsklachten in verband gebracht met een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. Een acupunctuurbehandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van je nierenergie. Daarnaast wordt je hormoonhuishouding in balans gebracht. De heftigheid van je klachten wordt hierdoor minder. Bovendien zullen je klachten zich minder vaak voordoen. Wanneer je regelmatig een acupunctuurbehandeling ondergaat, zul je merken dat het leven met de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Overgewicht
De meest voorkomende oorzaak van overgewicht is teveel (ongezond) eten en te weinig bewegen. Er is sprake van overgewicht wanneer je meer weegt dan normaal is voor jouw lengte. Er zijn verschillende manieren om dat te meten. Toch blijft het lastig te bepalen want wat is normaal? Er is in elk geval altijd sprake van overgewicht als je gewicht een gevaar wordt voor je gezondheid. Dat noemen we obesitas. Om te weten of dat bij jou het geval is, kun je het best vertrouwen op het oordeel van je huisarts. Obesitas verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, gewrichtsaandoeningen, galblaasaandoeningen en kortademigheid. Maar dat is niet het enige. Ernstig overgewicht kan ook emotionele en sociale gevolgen hebben. Gevoelens van neerslachtigheid, eenzaamheid en isolement kunnen voor veel problemen zorgen.

Wat kan acupunctuur doen?

Voor een acupuncturist is overgewicht geen strikt lichamelijk probleem. Hij benadert lichaam en geest als één geheel. Hij onderzoekt natuurlijk de lichamelijke oorzaken van je overgewicht. Hoe is het met je energiebalans? Functioneren de betrokken organen goed? Een acupunctuurbehandeling zorgt ervoor dat je spijsvertering optimaal gaat werken. Maar de acupuncturist vraagt zich ook af hoe het komt dat je te zwaar bent geworden.
Heb je altijd een hongergevoel?
Eet je uit ongenoegen?
Stress?
Een acupunctuurbehandeling zorgt ervoor dat je een lichamelijk en geestelijk evenwicht gaat ervaren. Hierdoor verdwijnt de behoefte om overmatig te eten. In combinatie met een eventueel voedings- en/of bewegingsadvies zorgt dit ervoor dat je overgewicht op een gezonde manier verdwijnt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is per persoon verschillend. De acupuncturist kan je hierover meer vertellen.

Pijn
Brandend, zeurend, prikkend of stekend. Pijn kent vele uitingsvormen. Van welke vorm je ook last hebt, pijn kost veel energie. Vaak hebben mensen met pijnklachten al van alles geprobeerd om ervan af te komen maar niets lijkt echt te helpen. Pijnbehandeling kan inderdaad complex zijn. Daarbij komt dat de beleving van pijn heel persoonlijk is en sterk kan wisselen.

Acute en chronische pijn

Pijn kunnen we verdelen in acute pijn en chronische pijn. Acute pijn duurt maximaal zes maanden en wordt veroorzaakt door weefselschade, bijvoorbeeld een wond, een spierscheur of een beknelde zenuw. Bj acute pijn is er dus een direct en logisch verband met de oorzaak ervan. Deze vorm van pijn is van voorbijgaande aard. Wanneer je pijnklachten langer dan een half jaar aanhouden en/of als er geen duidelijke oorzaak te vinden is, spreken we van chronische pijn. Dit hoeft niet te betekenen dat je elke dag in dezelfde mate last hebt van je pijnklachten. De intensiteit van chronische pijn kan wisselen en soms kan de pijn zelfs een tijdje afwezig zijn. Ook kan de beleving van dezelfde pijnklachten per persoon erg verschillen. Pijn is heel persoonlijk. Hoe jouw pijnbeleving ook is, chronische pijn heeft vaak een grote invloed op je dagelijks leven en op je gemoedstoestand. Het kan erg vermoeiend zijn en soms moedeloos maken. Mensen met chronische pijn vormen de grootste groep pijnpatiënten. In Nederland wordt het aantal op ruim twee miljoen geschat.

Wat kan acupunctuur doen?

Pijn is van oudsher de bekendste indicatie voor acupunctuur. Bij acute pijn kan een acupunctuurbehandeling een pijnstillend effect hebben. Dit komt doordat tijdens het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen vrijkomen die ervoor zorgen dat je minder of geen pijn ervaart. Daarnaast is de kans groot dat de behandeling een ontspannend effect op je heeft waardoor je minder pijn gaat voelen. Bij de behandeling van chronische pijn wordt, behalve van het bovengenoemde directe effect, gebruikgemaakt van de holistische benadering die hoort bij acupunctuur. Dit betekent dat een acupuncturist niet alleen naar je pijnklachten kijkt maar ook naar jouw gezondheid in zijn geheel. Omdat bij chronische pijn de oorzaak minder duidelijk is, kan deze benadering van groot nut zijn. Een acupuncturist neemt uitgebreid de tijd om te luisteren naar je verhaal en ervaringen. Om een diagnose te stellen, kijkt hij naar de energiehuishouding in je hele lichaam. De verstoringen daarin geven hem veel informatie over je pijnklachten. De kans is groot dat zo de dieperliggende oorzaak van je chronische pijn kan worden aangepakt. De behandeling is erop gericht het evenwicht in je lichaam te herstellen. De acupunctuurbehandeling zal worden aangevuld met leefstijl- en voedingsadviezen. Zo krijg je instrumenten in handen waarmee jij je gezondheid kunt bevorderen en waarmee je beter kunt omgaan met de pijn als deze weer opspeelt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en intensiteit van je klachten. De acupuncturist zal je daar meer over vertellen.

Voor meer informatie over recent wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van acupunctuur bij pijn, verwijzen wij je graag naar het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur.

Reumatische aandoeningen
Een fles opendraaien of een envelop openmaken; het zijn simpele alledaagse handelingen. Behalve als je een reumatische aandoening hebt. Dan kunnen deze eenvoudige handelingen een grote uitdaging zijn. Mensen met een reumatische aandoening worden vaak erg beperkt in hun dagelijkse leven, simpelweg omdat veel handelingen pijn doen of niet lukken.

Pijn en stijfheid

Onder reumatische aandoeningen vallen meer dan tweehonderd verschillende aandoeningen aan de gewrichten of het omliggende weefsel. Deze zijn niet allemaal even ingrijpend. Tijdelijke aandoeningen als een slijmbeursontsteking of een peesontsteking zijn pijnlijk maar niet blijvend. De chronische gewrichtsaandoeningen zijn wel blijvend en hebben een grote invloed op ons dagelijkse functioneren. De ziekte van Bechterew, artrose, reumatische artritis en juveniele chronische artritis (JCA) zijn voorbeelden van chronische reumatische aandoeningen. In alle gevallen bestaan de klachten voornamelijk uit zwellingen, pijn en stijfheid. Hierdoor wordt bewegen moeilijk en pijnlijk.

Oorzaken

Een reumatische aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Acute aandoeningen, zoals acute reuma, worden vaak veroorzaakt door ontstekingen van de gewrichten. De chronische aandoeningen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Meestal is het immuunsysteem ernstig verstoord. Er kan ook sprake zijn van aanleg, al is dat nooit de enige oorzaak. Lichamelijke overbelasting, zoals verkeerd en/of teveel bewegen of overgewicht, zorgt vaak voor een verergering van de klachten. Maar ook langdurig onder geestelijke of emotionele spanning staan, kan de klachten doen toenemen.

Wat kan acupunctuur doen?

Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van je pijnklachten en op het beter laten functioneren van je gewrichten. Omdat klachten als zwellingen (ontstekingen), stijfheid en pijn worden veroorzaakt door energieblokkades zal de acupuncturist deze opheffen. Hierdoor nemen de zwellingen en het stijve gevoel af en wordt de pijn minder. Acupunctuur kan eenmaal beschadigde gewrichten niet genezen maar kan wel een verergering van de klachten tegengaan door het immuunsysteem te versterken. Je algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Bij acute aandoeningen zijn enkele behandelingen meestal voldoende. Bij chronische klachten zijn meerdere behandelingen nodig. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

R S I
RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Hiermee worden klachten bedoeld die ontstaan doordat we steeds dezelfde beweging maken. Het gaat hierbij om pijn aan de nek, schouders, armen en vingers. De klachten zorgen voor veel ongemak en kunnen je bewegingsvrijheid behoorlijk beperken. Ze kunnen ook leiden tot ernstiger klachten als ontstekingen en chronische pijn.

Steeds dezelfde beweging

De tennisarm en de muisarm zijn de meest bekende voorbeelden van RSI. Maar iedereen die voor werk, sport of hobby de armen, handen of vingers langdurig op dezelfde manier beweegt, kan RSI krijgen. Denk daarbij aan mensen die achter de kassa zitten of aan de lopende band werken. Of aan mensen die lang in dezelfde houding moeten staan, zoals kappers en mensen die in de bouw werken. Om RSI te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. Je kunt vaker rustpauzes nemen, meer bewegen tijdens je werkzaamheden of je werkomstandigheden verbeteren. Helaas gaan veel mensen, ondanks beginnende klachten als spiervermoeidheid, kramp of een verdoofd gevoel, gewoon door met hun werkzaamheden, zonder iets te veranderen. Zo verergeren de klachten en wordt het uiteindelijk RSI.

Wat kan acupunctuur doen?

Bij RSI is er sprake van een flinke energieblokkade in de delen van je lichaam die pijn doen. Met acupunctuur wordt deze blokkade opgeheven en de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor worden je spieren, pezen en gewrichten gevoed waardoor ze weer soepel gaan functioneren. Daarnaast verhoogt een acupunctuur-behandeling je algehele weerstand waardoor de heftigheid van je klachten meteen al afneemt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Rugklachten
Vier op de vijf volwassenen heeft weleens te kampen met rugklachten. De een heeft er eenmalig last van. Bij de ander is het een terugkerend probleem. In dat geval kunnen de klachten chronisch worden. Rugklachten hebben een grote invloed op ons dagelijkse functioneren. De rug is immers een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat. Als elke beweging pijn doet, kan het dagelijks leven vermoeiend en zwaar worden.

Lage rugpijn

Er zijn veel vormen van rugpijn. De meest bekende zijn hernia en ischias. Zij hebben een duidelijke, lichamelijke oorzaak. Maar vaker hebben mensen last van zogenoemde aspecifieke rugklachten. Hierbij is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. De pijn zit bijna altijd in de onderrug. Sommige mensen ervaren een lichte, zeurende pijn, bij anderen is de pijn ondraaglijk. De pijn gaat vaak gepaard met spierkramp, stijfheid en uitstraling naar ander plaatsen. Rugklachten ontstaan meestal door een verkeerde houding of door het maken van verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld zwaar en/of verkeerd tillen. Maar ook gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, een hoge werkdruk of spanningen kunnen tot rugklachten leiden. Soms ontstaat acute rugpijn door plotseling een verkeerde beweging te maken. Dat wordt wel spit genoemd. Verder kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.

Wat kan acupunctuur doen?

De acupuncturist zal uitvoerig ingaan op de aard en de plek van jouw pijn. Het kan namelijk zijn dat je rugpijn voorkomt uit energieblokkades elders in je lichaam. Lage rugklachten kunnen vaak in verband worden gebracht met de nierenergie bijvoorbeeld. Zo kan een acupuncturist niet alleen goed de pijn bestrijden en de spieren ontspannen maar ook de oorzaak van je klachten aanpakken. Ook wordt je energiehuishouding weer in balans gebracht. Het grote voordeel hiervan is dat bijkomende klachten als slapeloosheid en vermoeidheid snel verdwijnen. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Slaapproblemen
Lekker en ongehinderd slapen; het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar voor veel mensen is slapen geen vanzelfsprekendheid. Voor hen is slapen een probleem. Slaapproblemen zijn ingrijpend. Een tekort aan slaap heeft direct invloed op je welzijn en op je gedrag. En uiteindelijk op je gezondheid.

Altijd wakker

Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Sommige mensen hebben genoeg aan drie uur slaap, anderen moeten acht uur slapen. We spreken van een slaapprobleem als je langer dan een paar dagen moeite hebt met slapen. De meest voorkomende slaapproblemen zijn niet goed kunnen inslapen en/of doorslapen en te vroeg wakker worden. De term slapeloosheid (insomnia) wordt gebruikt als er sprake is van een structureel, langdurig tekort aan nachtelijke slaap.

Oorzaken

Slaapproblemen ontstaan vaak door spanningen of oververmoeidheid. Maar ook pijn, alcoholgebruik, ’s avonds te lang actief blijven of een onrustige slaapomgeving kunnen het slaapritme verstoren. De gevolgen van te weinig slaap zijn ingrijpend. Het kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van je eetlust en je weerstand. De verleiding is groot slaapmiddelen te gebruiken. Die lijken een oplossing te bieden maar zodra je ermee stopt, komen de problemen terug. Bovendien hebben slaapmiddelen vaak bijwerkingen en kunnen ze verslavend zijn.

Wat kan acupunctuur doen?

In de acupunctuur worden slaapproblemen gezien als een verstoring van ons natuurlijke ritme. Dat ritme wordt gevormd door twee energieën: actie (yang) en rust (yin). In het yin-yang-symbool is te zien hoe deze energieën vloeiend in elkaar overgaan. Ook in ons dagpatroon is dat te zien: we staan op en worden actief. In de loop van de dag worden we rustiger. Zo bereiden we ons voor op onze nachtrust. Dit natuurlijke ritme raakt in ons drukke bestaan makkelijk verstoord. Met een acupunctuurbehandeling wordt deze natuurlijke energiebalans hersteld. Het tekort aan yin-energie wordt aangevuld of het teveel aan yang-energie wordt afgeremd. Ook zal de acupuncturist met je praten over je leef-, eet- en slaappatroon. Indien nodig krijg je aanvullende adviezen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Sport en blessures
Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als je te veel of te zwaar traint, kan het je gezondheid schaden. Te intensief sporten is vaak het gevolg van de hoge druk die je voelt, uit de omgeving of in jezelf. Als de druk te hoog wordt, kunnen lichamelijke blessures ontstaan. Het kan je ook behoorlijk nerveus en gespannen maken.

Sport en energie

Als je begint met sporten, is het verstandig dat goed op te bouwen. Je lichaam moet wennen aan de zwaardere belasting. Als je te snel te hard gaat trainen, wordt de kans op blessures groot. Maar ook als je als ervaren sporter teveel van jezelf vergt, kun je last van blessures krijgen. Of van mentale overbelasting. Behalve specifieke sportblessures als peesontstekingen en spierverrekkingen, kunnen problemen als burn-out, concentratiestoornissen en oververmoeidheid optreden. En net voor een wedstrijd kun je last krijgen van hoofdpijn, maagpijn of darmkrampen.

Wat kan acupunctuur doen?

De acupunctuurbehandeling is gericht op het herstellen van de energiebalans. Zowel een tekort als een teveel aan energie kan namelijk voor klachten zorgen. Daarnaast verdiept de acupuncturist zich in de klachten zelf en de achtergronden ervan. Op welke plaats zit jouw klacht? Komt hij steeds terug op die plek? Hoe is het trainings- en eetpatroon? Door de behandeling wordt de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor worden je spieren, pezen en gewrichten gevoed waardoor ze sneller afvalstoffen afvoeren en genezen. Doordat je lichamelijke energie in balans komt, herstelt je innerlijke balans zich ook. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist kan je hier meer over vertellen .

Tai Chi en Qi Gong

Als aanvullende therapie of trainingsvorm kan de acupuncturist je Tai Chi of Qi Gong aanraden. Dit is een bewegingsvorm waarbij met aandacht ruime, langzame bewegingen worden gemaakt en bewust wordt geademd. Het is een heilzame methode voor lichaam en geest. Het is ideaal voor sporters die minder willen trainen of als je als sporter wil werken aan (het voorkomen van) mentale overbelasting.

Stoppen met roken
Dat roken slecht is voor je gezondheid, hoeven we je niet meer te vertellen. De meeste rokers willen er graag mee stoppen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is moeilijk door de sterke ontwenningsverschijnselen. Hierdoor ben je snel geneigd toch weer te gaan roken.

Verslavend

Behalve de lichamelijke verslaving aan nicotine, is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die stoppen met roken zo moeilijk maakt. Vooral in enerverende situaties; als we onrustig, somber of geïrriteerd zijn, speelt die geestelijke afhankelijkheid vaak op. Of juist op een gezellig feestje als je vrolijk bent. Op zulke momenten is het knap lastig om niet te roken. Ook als je lichamelijke verslaving allang over is.

Ontwenningsverschijnselen

De ontwenningsverschijnselen ontstaan zodra de nicotinebehoefte van het lichaam niet meer wordt vervuld. Het begint met een onbehaaglijk gevoel dat uiteindelijk kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, onrust en eetaanvallen. Juist op de momenten dat je vroeger naar een sigaret greep, voel je de ontwenningsverschijnselen het ergst. Je lichaam is binnen een paar weken aan de nieuwe situatie gewend. De ontwenningsverschijnselen gaan dus vrij snel over. Maar juist die eerste weken zijn het moeilijkst.

Wat kan acupunctuur doen?

De acupuncturist is je bondgenoot bij het stoppen met roken. Met een acupunctuurbehandeling verminderen je ontwenningsverschijnselen zodanig dat je het stoppen met roken makkelijk volhoudt. Vaak verdwijnen je ontwennings-klachten helemaal. Je moet zelf wel gemotiveerd zijn om echt te stoppen. Voor een blijvend resultaat is je motivatie de belangrijkste voorwaarde.
Een acupunctuurbehandeling richt zich op de lichamelijke en de geestelijke aspecten van je ontwenningsverschijnselen. De longenergie wordt gestimuleerd, de vitaliteit neemt toe en gevoelens van onrust en irritatie verdwijnen. Je gaat je al snel energieker voelen, waardoor je motivatie en wilskracht toenemen. Gemiddeld zijn drie behandelingen binnen een periode van vier weken nodig om succesvol van het roken af te komen. Meestal wordt ooracupunctuur toegepast, met kleine verblijfsnaaldjes als ondersteuning van de behandeling. De acupuncturist vertelt je hier meer over.

Vruchtbaarheid
Een kind krijgen; het lijkt zo iets vanzelfsprekends. Toch is het dat voor veel mensen niet. Soms blijft een zwangerschap simpelweg uit. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Zo’n behandeling is een intensief traject. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om het IVF/ICSI/IUI-traject minder belastend te maken, kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap daardoor aanzienlijk toeneemt.

Verminderde vruchtbaarheid

Soms heeft een verminderde vruchtbaarheid een duidelijke medische oorzaak, zoals problemen met de eierstokken of eileiders, of heb je de aandoening endometriose. Hierbij groeit het weefsel dat je baarmoederwand bekleedt op andere plekken in je lichaam. Verder kan een slechte lichamelijke conditie van de vrouw of de man leiden tot een lage kwaliteit van de ei- of de zaadcellen. Maar in veel gevallen is er niet echt een medische oorzaak aan te wijzen. We spreken dan van ‘onbegrepen onvruchtbaarheid’.

IVF en acupunctuur

IVF staat voor in vitro fertilisatie. Bij een IVF-behandeling worden de eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevrucht en weer teruggeplaatst. Om de kans op succes te vergroten, ondergaat de vrouw van tevoren een hormoonbehandeling. Het IVF-traject is intensief en spannend, zowel lichamelijk als emotioneel. Uit onderzoek blijkt dat per cyclus de kans op een zwangerschap gemiddeld 20 tot 25 procent is. Wanneer naast de behandeling acupunctuur wordt toegepast, neemt de kans op een zwangerschap sterk toe. Andere behandelingen waarbij acupunctuur kan worden ingezet zijn ICSI (intra-cytoplasmatische sperma-injectie) en IUI (intra-uteriene inseminatie).

Wat doet acupunctuur?

Een acupunctuurbehandeling herstelt de energiebalans in je lichaam. Dat heeft een positief effect op je menstruatiecyclus, je hormoonhuishouding en de kwaliteit van de eicellen. Bij mannen heeft acupunctuur een positief effect op de kwaliteit van het sperma. Hierdoor wordt de kans op een natuurlijke zwangerschap groter en die op een miskraam kleiner.

Tijdens een IVF-behandeling heeft acupunctuur de volgende effecten:

  • het reguleert je menstruatiecyclus
  • het stimuleert de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
  • het verbetert de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies
  • het verbetert de kwaliteit van de eicel
  • het verbetert de kwaliteit van het sperma
  • het vermindert het samentrekken van je baarmoeder bij terugplaatsing
  • het vermindert de bijwerkingen van de medicatie

Een IVF-behandeling kan ook emotioneel een intensief traject zijn. Door een acupunctuurbehandeling word je rustiger en groeit je gevoel van vertrouwen. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle behandeling toe. Als je van plan bent een behandeling met IVF, ICSI of IUI te ondergaan, is het raadzaam om zes tot acht weken van tevoren een afspraak te maken met je acupuncturist. Hij of zij kan samen met jou een behandelplan opstellen, zodat je deze intensieve periode goed doorkomt en als het even kan met een mooi resultaat.

Zwangerschap
Het is zover; je bent zwanger! Een heerlijke periode breekt aan waarin je je voorbereidt op de komst van je kindje. Toch is de zwangerschap niet voor elke vrouw een tijd van rozengeur en maneschijn. Veel vrouwen hebben last van zwangerschapskwalen die het dagelijkse functioneren moeilijk maken. Dat is jammer want zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven.

Een grote verandering

Tijdens een zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Je hormoonhuishouding verandert en dit kan allerlei typische zwangerschapsklachten geven. De meest voorkomende zijn misselijkheid, vermoeidheid, lage rugpijn, brandend maagzuur en vocht vasthouden. Ook in emotioneel opzicht kan er veel veranderen: je voelt je misschien kwetsbaarder en minder stabiel.Als het goed is, gaan deze klachten na een tijdje over. Dat is echter niet altijd zo. Soms worden de klachten zo heftig dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Medicijnen zijn vaak geen optie omdat je ze niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Bovendien hebben ze vaak vervelende bijwerkingen.

Wat kan acupunctuur doen?

Met acupunctuur worden je zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandeld. Een behandeling is erop gericht de energiebalans in je lichaam te herstellen. Ook komt je hormoonhuishouding weer meer in evenwicht. Hierdoor nemen je klachten snel af. Daarnaast behandelt de acupuncturist uiteraard jouw specifieke klachten.

De volgende klachten kunnen met succes behandeld worden:

  • misselijkheid
  • zwangerschapsjeuk
  • maagklachten
  • obstipatie
  • hoofdpijn
  • harde buik
  • rug- en bekkenpijn
  • hoge bloeddruk
  • extreme vermoeidheid
  • angst- of paniekaanvallen
  • oedeem
  • dreigende miskraam of miskraamverleden
  • slaapproblemen

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten. De acupuncturist vertelt je er meer over.

Stuitligging of een bevalling die uitblijft

Wanneer je baby in stuitligging ligt, kan acupunctuur ervoor zorgen dat je kindje weer goed gaat liggen. De kans op succes is het grootst als de behandeling rond de 33 à 34 weken wordt gestart. Acupunctuur kan ook worden ingezet om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens je bevalling te verlichten. De acupuncturist hoeft voor dit laatste niet bij je bevalling aanwezig te zijn.

Translate »
error: Inhoud is beschermd !!